Mi az a bromelain?
A bromelain egy olyan, számos élelmiszerben, köztük az ananászban is megtalálható enzim, mely több módon is óvhatja egészségünket. Amellett, hogy segít a fehérjék megemésztésében és jótékonyan támogatja az emésztőrendszer egészségét, vizsgálatok szerint a bromelain megelőzheti és enyhítheti a gyulladásokat, erősítheti az immunrendszert, sőt, még a szívbetegségek megelőzéséhez és a közérzet javításához is hozzájárulhat.
Jelenleg a bromelaint tartalmazó készítményeket leginkább az emésztés támogatására alkalmazzák, és ebben a bejegyzésben is ezen hatását vesszük szemügyre.
A bromelain emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatásai
A fehérjék hatékonyabb emésztése
A bromelain egy proteolitikus enzim, ami azt jelenti, hogy az étrendből bevitt fehérjéket kisebb peptidekre és aminosavakra bontja, mely segíthet a fehérjék hatékonyabb feldolgozásában. Ez nem csak az elfogyasztott élelmiszerek könnyebb megemésztéséhez járul hozzá, hanem csökkentheti az olyan emésztőrendszeri panaszok előfordulásának kockázatát, mint például a puffadás, a hasmenés, a székrekedés, vagy a komolyabb gyulladásos bélpanaszok.
Az általános emésztőrendszeri gyulladások megelőzése és csillapítása
A sérült, gyulladt emésztőrendszer nem képes megfelelően működni. A bromelain segíthet csökkenteni az emésztőrendszerben előforduló esetleges gyulladásokat, ami tovább javíthatja az emésztés hatékonyságát.
A súlyos emésztőrendszeri rendellenességek csökkent kockázata
Vizsgálatok szerint gyulladáscsillapító hatásának köszönhetően a bromelain segíthet csökkenteni az olyan súlyos emésztőrendszeri megbetegedések kockázatát, mint például a Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás, vagy az irritábilis bél szindróma.
Az emésztőenzimek fokozott termelése
Egyes beszámolók szerint a bromelain segíthet a szervezetnek más fontos emésztőenzimek termelésében, ezzel is javítva az emésztési folyamat általános hatékonyságát.
Csökkentheti puffadást és a gázképződést
A gázképződés és a puffadás hátterében gyakran a nem megfelelően megemésztett ételek állnak. A bromelain segíthet csökkenteni a puffadást és a gázképződést azáltal, hogy hozzájárul az elfogyasztott élelmiszerek könnyebb megemésztéséhez.
A tápanyagok magasabb fokú felszívódása
Beszámolók szerint a bromelain elősegítheti az elfogyasztott élelmiszerekből a kulcsfontosságú vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok felszívódását és hasznosulását.
A bélflóra egészségének megőrzése
A bromelain segíthet megőrizni vagy helyrebillenteni a bélben természetesen megtalálható jótékony baktériumok egyensúlyát, ami fokozhatja a bélflóra és a bélrendszer általános egészségét.
Javíthatja a bélmozgást
A bromelain segíthet a bélmozgás javításában és a székrekedés megelőzésében is, kifejezetten, ha azt természetes, rostokban és hidratáló folyadékokban gazdag forrásokból visszük be.
A bromelain enzim legjobb természetes forrásai
Ananász
Az ananász a bromelain enzim legismertebb és leggazdagabb forrása, mely jótékony hatásait frissen, gyümölcsléként, illetve étrend-kiegészítő formájában is képes kifejteni.
Papaya
A papaya szintén figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz bromelaint, ráadásul az úgynevezett papain is megtalálható benne, mely a bromelainhoz hasonlóan segíti a fehérjék lebontását.
Papaya levél
Főként étrend-kiegészítőként, illetve szárítva, teaként találkozhatunk vele, és előnye a papayával szemben, hogy lényegesen hosszabb ideig eltartható, így bármikor fogyasztható.
Kiwi
A kiwi a bromelain másik gazdag forrása, mely hazánkban ugyan főként frissen elérhető, étrend-kiegészítő formában is találkozhatunk vele nagyobb gyógyszertárakban vagy webshopokban.
Guava
A guava szintén magas bromelain-tartalommal rendelkezik, és hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Mangó
Ugyan a mangóban viszonylag kis mennyiségben található meg a bromelain, bátran hozzáadhatjuk a fenti gyümölcsökből álló gyümölcssalátához, vagy frissítő turmixhoz.
Ajánlott termék a bromelain enzim, és más jótékony emésztőenzimek bevitelére: Mannavita Enzima+
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/supplements/bromelain/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8067380/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8366142/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8709142/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19152478/
Fotó: Alizee Marchand