TÉMÁK, Kategóriák

Az alvászavarok kezelése a természet erejével

640
HOZZÁSZÓLÁS:

A szorongás, a depresszió, a stressz vagy az elhízás számos tünete közül az egyik az álmatlanság. alvaszavar-rossz-alvas-10

A szorongás okainak felszámolását a megfelelő táplálkozás is segíti. A fogyás következtében az álmatlanság eltűnhet.

Az alvást zavaró állapot másik okozója, a lábunk rázása, mozgatása alvás közben. A nem tudatos lábmozgatások ágyban fekvéskor sokaknál gyakoriak. Egyes természetgyógyászok ezt a jelenséget a vashiánynak tulajdonítják, így gyógymódként hüvelyesek, az aszalt sárgabarack, a kemény héjú gyümölcsök kiváltképpen a mandula, és a sötétzöld levélzöldségek fogyasztását javasolják, mert vasban gazdag táplálékok.

Ne próbáljunk elaludni se túlterhelt gyomorral, se korgó gyomorral. Az éhesség marja a gyomrot, túl sok gyomorsav képződik, a túlzottan sok táplálék, a megterhelt gyomor gyomorrontást, bélfelfúvódást okozhat.
A mindennapi problémákat, az aggódást, szorítsuk ki a hálószobánkból. Próbáljunk nem gondolni a mindennapi problémákra, a pénzhiányra vagy éppen a másnapi feladatokra.

Az elalvást megelőző 1-2 órában, gondolatainkat tereljük el, a napi gondoktól, lazítsunk, meditáljunk. Egy meleg fürdő, a zenehallgatás vagy az olvasás segíthet. Írjuk fel egy papírra elalvás előtt jelentkező gondjainkat, hogy majd máskor foglalkozhassunk velük. A papírt ne rakjuk az ágy közelébe.

Macskagyökér

Egy kísérletben 130 álmatlanságban szenvedő betegnek 400 milligramm macskagyökérfű-kivonatot vagy ezzel azonos kinézetű placebóf (hatóanyag nélküli készítményt) adtak. A gyógynövényt fogyasztók alvásukban jelentős javulást észleltek, és a szokásos reggeli kábultság is elmaradt. A hozzájárulásával és felügyelete mellett későbbi vizsgálatok is hasonló eredményeket hoztak. A macskagyökér gyökereiből gyártják a Valeriána nyugtató gyógyszert. A növény felső virágos-leveles részéből főzzük az idegcsillapító, nyugtató és egyben enyhén altató teát. A megszárított virágokból, 1 liter vízben, 5-6 csipetnyit főzzünk fel, majd lefekvéskor 2-3 dl-t fogyasszunk belőle. A macskagyökér, rózsaszín vagy fehér tömött virágzatú növény, apró virágainak enyhén lágy illata van. A macskagyökér legfontosabb hatóanyagai: a valeriánsav-tartalmú illóolaj, alkaloidák. a szerves savak, a természetes keményítő és csersav.

Komlóvirág

Idegnyugtatásra és álmatlanságra, a komló megszárított, tobozszerű, pikkelyes virágaiból teát főzzünk. A komlóból, 4-6 csipet száraz anyagot főzzünk fel 1 liter vízben, majd lefekvés előtt 2-3 dl-t igyunk belőle. A komló a cserjékre, fákra felfutó indás növény fasorokban, vízparti cserjésekben, kertek alján és kerítéseken található meg. A komló legfontosabb hatóanyagai az álmatlanság ellen: az aszparagin, az illóolaj, a keserű-anyag, a cseranyag, a gyanta.

Cickafarkfű

A cickafarkfüvet hagyományosan nyugtatónak is használták. A növény ugyanis kis mennyiségben egy, hatásában a marihuánáéhoz hasonló vegyületet, a tujont tartalmazza. A hipnotikus hatású vegyület miatt rendelkezik nyugató hatással.

Napraforgó

Az idegesség okozta álmatlanságra, a napraforgó élénksárga karimavirágaiból, régebben teát főztek. A napraforgó megszárított virágaiból 4-6 csipetnyit főznek fel 1 liter vízben, s lefekvés előtt 1,5-2 dl-t fogyaszthatunk belőle. A napraforgó lázcsillapító és mérsékli egyben a magas vérnyomást is. A napraforgó legfontosabb hatóanyagai: lutein, kriptokszantin, karotin, kvercimeritrin.

Héjakút mácsonya, gólyahúgy

Régebben, a héjakút mácsonya bunkóját nyersen vagy megszárítva főzték fel, 1 liter vízben 2-3 gubót. Az elkészített főzetből, lefekvés előtt néhány csészével fogyasztottak. A héjakút mácsonya az embernél magasabbra is megnövő növény, patakok partján, földutak mentén, kökényesek, cserjések között található. Szára, levelei tüskések. Szárán a szemközti levelek összenőttek, a ráhulló csapadék összegyűlt bennük. Gubószerű virága májustól virágzik, ekkor szedhető le. Tető alatt felkötözve szárítjuk úgy, hogy a nap ne érje.

Ragadós galaj

A ragadós galaj, a ruházatra rátapad, innen kapta a ragadós jelzőt. Az álmatlanság ellen, a virágzó növény szárából főzünk teát, mely nemcsak enyhe idegnyugtató, de vérnyomáscsökkentő hatása is van. 1 liter vízben 1-2 kávéskanálnyi szárított növényt főzzünk fel, majd lefekvés előtt igyunk 2-3 dl-t a teából. A ragadós galaj hatóanyagai: glikozidok, csereanyagok és illóolajok.

Zellermag

A zellermagolaj illetve a zellermagból készült készítmények, olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyeknek az állatokra csillapító hatásuk van. Az állatokon végzett kísérletek eredményeit nem mindig lehet emberekre alkalmazni, de a nyugtalan, ideges vagy álmatlanságban szenvedők kipróbálhatják a gyógynövényt, megfigyelve a hatását.

Álmatlanság esetén tilos fogyasztani:

Kávé, kóla, tea, lefekvést megelőző órákban zsíros, fűszeres, nehéz ételeket.

640
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Fintor Zoltán szerint:

    Időszakosan jön elő az alvászavarom, jellemzően amikor stresszesebb napjaim vannak. Gyógyszert nem akartam rá szedni, mivel könnyen függőséget okoznak ezek a mérgek. Gyógynövényboltban vettem Valeriana tablettát, amiben macskagyökér van, relaxációval egészítem ki és simán elalszom a nehezebb időszakokban is.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]