TÉMÁK, Kategóriák

Amit tudnia kell a gyerekkori alvászavarokról

614
HOZZÁSZÓLÁS:

Bizonyára alig akad olyan szülő, aki ne emlékezne néhány idegőrlő elalvási rituáléra, akinek ne lettek volna átvirrasztott éjszakái, és ne élt volna át néhány idegesítő helyzetet, amikor a poronty bármire képes, csak ne kelljen ágyba bújnia, és minden rendelkezésére álló eszközzel tiltakozik az ellen.alvas-baba

Miért lehet gyermekünknek gondja az elalvással?

Az elalvási és átalvási zavarok igen gyakoriak gyermekkorban, de többnyire nem kórosak, és általában átmeneti jellegűek. Az alvási panaszok azonban nagy terhet jelenthetnek az egész család számára.

A babáknál természetes jelenség, hogy éjszaka többször is felébrednek, mivel egészen más még az alvási ritmusuk, mint a felnőtteknek, és csak lassan képesek ahhoz alkalmazkodni.

A kisgyermekek gyakran nyugtalanul alszanak és felriadnak álmukból, ha napközben túl sok inger érte őket. Bizonyos, pl. iskolai követelményektől, dolgozatoktól, otthoni konfliktusoktól, a szülök válásától való félelmek szintén alvási zavarokat okozhatnak.

Nem utolsósorban betegségek, pl. fájdalommal és lázzal járó fertőzések kapcsán alakulnak ki gyakorta alvással kapcsolatos nehézségek.

Milyen panaszokat okozhat?

Az elalvási zavarokkal küszködő gyermekek tovább fekszenek éberen az ágyban. Félelmükben anyjukat hívják, ragaszkodnak hozzá, hogy égjen a kis lámpa a szobájukban, sírnak és nyöszörögnek vagy újra és újra felkelnek, enni kérnek, inni szeretnének, a szülői ágyba kéredzkednek.

A gyermekek éjszakai ébredésének oka gyakran egy rossz álom. Félnek a sötétségtől, a zajoktól vagy fantáziájuk szülötteitől, a szellemektől és a szörnyektől. Ha az alvási nehézségek huzamosabb ideig tartanak és a gyermeknél alváshiány alakul ki, az napközben fáradtság, figyelemhiány, ingerültség és sírásra való hajlam formájában jelentkezik.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A gyermekkori alvási nehézségek általában ártalmatlanok és bizonyos idő elteltével maguktól meg is szűnnek. Ha mégis huzamosabb ideig megmaradnának és a gyermek napközbeni viselkedésére is kihatnának, feltétlenül ajánlatos a szülőnek gyermekorvossal, illetőleg gyermekpszichológussal konzultálnia.

614
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]