TÉMÁK, Kategóriák

Milyen alvászavarok léphetnek fel, és mit tehetünk ellenük?

604
HOZZÁSZÓLÁS:

Az alvajárás, a lidércnyomás és a lidérces álom az alvás során kialakult kóros tevékenység (parasomnia). Az alvajáró ember álmában járkál vagy más szokatlan cselekvéseket végez. Felébredéskor nem emlékezik semmire. Az alvajárás hajlama egyes családokban öröklődik.alvaszavar-rossz-alvas-03

A lidércnyomás az éjszakai álomból történő félelemmel teli, hirtelen felriadást jelent, amit izzadás, szívdobogásérzés kísér. A lidérces álom az álom kellemetlen tartalmára utal. A fenti jelenségek általában gyermek- és serdülőkorban jelentkeznek, felnőttkorra megszűnnek. Ha felnőttekben, idős emberekben jelentkeznek hasonló panaszok, akkor gyógyszer, illetve kábítószer hatása következtében alakultak ki, vagy az időskori elbutulás (dementia) áll a háttérben.

Idősebb korban, amikor az alvásigény csökken és amikor a panaszokhoz többnyire korai lefekvés, illetve napközbeni szunyókálás társul, gyakori az álmatlanság (insomnia). Átmenetileg jelentkezhet álmatlanság kávé és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, továbbá erős dohányzás, stresszhatások és a rendszeresen használt altatószerek megvonása következtében is. Pszichiátriai betegségek (depressio, mánia) szinte minden esetben álmatlansággal járnak.

Mit tehetünk ellene?

Átmeneti álmatlanság esetén kerülni kell a különböző élénkítőszerek, mint a kávé, dohányzás, alkohol fogyasztását. A nappali szendergések kiiktatása is fontos.

Lefekvés előtt csak kis mennyiségű ételt, italt fogyasszunk, hasznosak a lefekvés előtt végzett kisebb tornagyakorlatok és a hűvös szobában való alvás. Amikor álmatlanság jelentkezik, a nyugalom a legjobb gyógyszer, izgatottság, türelmetlenség csak tovább fokozza a panaszokat.

Meg kell próbálni megnyugtató dolgokra gondolni. Gyógyszerekhez csak a legvégső esetben szabad folyamodni, mert mellékhatásaik vannak, és a hozzászokás az álmatlanság fokozottabb jelentkezésével társul.

A kóros aluszékonyság

A kóros aluszékonyság (hypersomnia) több formája jelentkezhet. Leggyakoribb az idősebb korú, elhízott, magas vérnyomásbetegségben szenvedő férfiak éjszakai légzéskimaradása (apnoe). A kórkép éjszakai horkolással, nyugtalan alvással jár, amit több alkalommal jelentkező, mintegy 10 másodpercig tartó légzésleállás szakít meg.

A légzésleállás alatt, csökken az agy és az egyéb szervek oxigénnel való ellátása, néhány másodpercre lelassul a szívműködés (bradycardia). Az éjszakai oxigénhiányos epizódok következménye a nappali fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése, romló szellemi teljesítmény.

A panaszokat csökkenteni lehet gyógyszeres kezeléssel, de megkezdésük előtt a fogyás ajánlott.

Ritkábban jelentkezik a kóros aluszékonyság rohamokban mutatkozó formája (narcolepsia), mely napközben, bármilyen tevékenység alatt előfordulhat. A beteg 10-15 másodpercre hirtelen elalszik, ami az izomtónus csökkenésével, összeeséssel, alvás közben hallucinációk látásával, továbbá felébredéskor átmeneti végtagbénulással jár.

A betegség fiatalabb felnőttekben fordul elő, és néhány év-évtized alatt megszűnik. Kezelése gyógyszeres.

604
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]